Kljub ljubiteljev solat

Zakaj jesti solato?

Od na dan 23. septembra 2015

Solata je zdrava. Dobra je za zdravje srca, uspešna je v boju proti raku, je pomembna sestavina pri gradnji celic in fantastično orodje za hujšanje ter vzdrževanje teže. Večina od nas se koristi solate zaveda, a malo bolj specifični razlogi, zakaj je solata tako zdrava, so malo manj znani.

Torej, zakaj jesti solato?

 

1. Zaradi kalorij

Začnimo s kalorijamo, saj smo pri prehrani ravno na njih najbolj pozorni. Listnata solata vsebuje izredno malo kalorij. 100 gramov zelene solate vsebuje približno 20 kalorij, še manj kalorij vsebuje špinača, saj jih ima na 100g samo 14.

Druga surova zelenjava je prav tako zelo nizko kalorična. Nekaj primerov:

rdeča paprika 20 kalorij (100g)

korenje 27 kalorij (100g)sadno zelenjavna hrustljavka1

kumare imajo 31 kalorij (100g)

paradižnik 16 kalorij (100g)

čebula 45 kalorij (100g)

grah 70 kalorij (100g)

bučke 15 kalorij (100g)

2. Zaradi vlaknin

Kljub nizki vsebnosti kalorij je zelenjava kar nasitna. Deloma zato, ker zelenjava vsebuje veliko vode, deloma pa tudi zato, ker zelenjava, še posebej zelena solata, vsebuje veliko vlaknin, ki ti dajo občutek sitosti. Fižol, grah, artičoke in brokoli pa so še posebej “nabiti” z vlakninami. Velika vsebnost vlaknin preprečuje zaprtje in lahko zniža raven holesterola za zdravje srca. A to je šele začetek.

3. Zaradi vitaminov in antioksidantov

Zelenjava prispeva k zdravju srca tudi s svojimi koristnimi antioksidanti, kot so: vitamin C v brokoliju, jagodah in papriki; vitamin E v sončničnih semenuh in špinači; folna kislina v zeleni solati in beluših, in beta karoten v oranžno obarvani zelenjavi kot je korenje in sladki krompir.

4. Zaradi zdravih maščob

Sestavine kot so oreški, avokado in olivno olje vsebujejo zdrave maščobe, ki omogočajo telesu, da absorbira pomembne minerale in antioksidante, kot so naprimer lutein (v temno zeleni zelenjavi), likopen (v paradižniku), železo (v špinači) ter ostale.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja