Kljub ljubiteljev solat

POR

Od na dan 27. avgusta 2014

Por je zelenjava, ki sodi v isto skupino rastlin (čebulnice) kot čebula in česen. Oba sta zelo cenjena živila zaradi pestre prehranske vrednosti ter pozitivnih učinkov na zdravje. Por je živilo z nizkokalorično prehransko vrednostjo (100 g svežega pora vsebuje 61 kalorij), zato se tudi priporoča za zdravo in učinkovito hujšanje.

Bogat je s prehranskimi vlakninami in posledično pospešuje prebavo ter je naravni diuretik. Je dober vir vitamina C, B6, magnezija, železa in kalcija.
Por vsebuje tudi antioksidante (flavonole) in vitamin B9 (folat), ki imajo antioksidativni učinek, kar pomeni, da preprečujejo oksidativne procese v celicah ter tako pomagajo pri preprečevanju kardiovaskularnih bolezni in rakavih obolenj. Največja koncentracija antioksidantov je v gomolju in spodnjem delu listov Na tržišču je dostopen skozi celo leto; poletni por je blažjega okusa, uporabljamo ga lahko v obdobju od maja do avgusta, zimskega, ki ima bolj trpek okus, pa od septembra do aprila.
V prehrani uporabljamo beli del rastline ali pa še nekaj centimetrov zelenih listov, odvisno od želenega okusa. Če želimo nekoliko ublažiti okus pora, ga za kratek čas blanširamo v rahlo soljeni vodi. Priporočljiva je toplotna obdelava pora, ker je v surovi obliki težje prebavljiv. V kulinariki ga lahko uporabljamo v juhah, kot dušeno zelenjavno prilogo, v zelenjavnih enolončnicah ipd. Kot dodatek solatam pa uporabljamo surovi mladi por.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja