Kljub ljubiteljev solat

Za odličen okus potrebuješ odličen kis

Od na dan 30. septembra 2016

Naravno fermentiran

Kis daje vloženi zelenjavi pravi vonj in okus. Da bo vaša vložena zelenjava ravno prav hrustljava in okusna, mora biti kis za vlaganje naravno fermentiran. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste nekega zimskega dne odprli kozarec vloženih kumaric, ki ste jih skrbno pripravili poleti, ob prvem ugrizu pa ugotovili, da z njimi nekaj ni v redu? Kumarice ste sami pridelali doma ali jih kupili na lokalni tržnici, uporabili ste preizkušen recept, a nekaj je šlo narobe. Ali je mogoče, da je kriv kis? Res je mogoče, saj v trgovinah prodajajo različne vrste kisov za vlaganje. Nekateri od njih so narejeni tudi z redčenjem sintetično pridobljene ocetne kisline s pitno vodo.

Izberite pravi kis

Po slovenski zakonodaji je kis definiran kot izdelek, pri katerem je ocetna kislina nastala po biološkem postopku z dvojno fermentacijo – alkoholno in ocetnokislinsko iz surovin kmetijskega izvora. Kis mora vsebovati značilne fermentacijske produkte. Razredčena ocetna kislina, primerna za uživanje, je proizvod, dobljen z razredčenjem ocetne kisline s pitno vodo, in ne vsebuje značilnih fermentacijskih produktov. Označbe na razredčeni ocetni kislini ne smejo biti takšne, da bi lahko zavedle potrošnika glede izvora, sestave in načina proizvodnje razredčene ocetne kisline. Torej se razredčena ocetna kislina tudi ne sme deklarirati kot kis.

Od pehtrana do janeža

Med naravnim kisanjem nastanejo poleg ocetne kisline tudi druge – ravno tako pomembne – komponente, ki dajejo kisu značilen okus. Dober kis za vlaganje lahko dodatno vsebuje tudi naravno aromo estragon (prijeten sladkast zeliščni vonj) in karamel. Ti dve sestavini skupaj pripomoreta k oblikovanju popolnega vonja in okusa. Alkoholni kis Renški hram je naravno fermentiran alkoholni kis in izdelan po naravnem biotehnološkem postopku. Alkoholni aromatizirani kis pa je dodatno obogaten z aromo estragon, ki vsebuje naravna olja pehtrana, bazilike, komarčka ter zvezdastega in sladkega janeža.

Vsak cent se povrne

Razlika v ceni v primerjavi z izdelki iz redčene ocetne kisline ni tako skrb vzbujajoča, če upoštevate, koliko truda ste vložili v pridelavo zelenjave oziroma koliko ste plačali za zelenjavo ter koliko časa ste porabili za vlaganje. Zato se raje odločite za kakovostnejši kis za vlaganje – Renški hram. Plačali boste nekaj centov več in poskrbeli za odličen vloženi proizvod.