Kljub ljubiteljev solat

Čudežna moč češenj

Od na dan 7. junija 2017

Zakaj vse so dobre in kako sem jih uporabila jaz?

Češnja kot sadež za samostojno uživanje

Češnje so zelo dober izvor vitaminov. Vsebujejo vitamin C, B A, vendar je prisotnost antioksidantov še  bolj pomembna, vsebujejo bioflavonoide, antocijanin, melatonin in druge. Prav zaradi vsebovanosti teh je češnja tako zelo priporočljiva.

Češnje vsebujejo kombinacijo več antioksidantov, bogate so še z vlakninami, vitamini, minerali, brez maščob. Povprečno vsebuje ena češnja 4 kalorije oz. skodelica češenj približno 90 kalorij, kar je zelo primerno za osvežujoč sadni obrok. (vir https://www.zdravje.si/cesnje)

Češnjev zavitek

Obožujem vse vrste zavihkov. Navdih za izdelavo pa dobim tukaj: http://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/enostavni-in-dobri-zavitki-jabolni-enjev-makov

Češnjev sok za boljši spanec

Izkoščičene češnje enostavno spustimo skozi polžast sokovnik in zdrav, okusen ter naraven češnjev sok je pripravljen. Raziskovalci na univerzi Northumbria pa so celo odkrili, da dva kozarca nesladkanega češnjevega soka na dan pomagata pri težavah s spanjem. Spanec se namreč podaljša za povprečno 39 minut. Pod vplivom češnjevega soka naj bi se med spanjem tudi manj zbujali, kot pa kadar uživamo druge vrste sadnih sokov.  Vse te koristi strokovnjaki, ki so izvedli raziskavo, pripisujejo melatoninu, ki je ena izmed sestavin rdečega sadja. Raven melatonina se je pri tistih, ki so uživali češnjev nektar, opazno zvišala, kar je vplivalo tudi na kvaliteto njihovega spanca. (vir: https://zenska.hudo.com/zdravje/zdravo-zivljenje/dokazano-cesnjev-sok-izboljsa-kvaliteto-spanca/)

Blazina iz češnjevih koščic za lajšanje kašlja 

Blazina je termofor, ki se ga lahko ohladi ali segreje ter temperaturo prenese na določene dele telesa, kjer se pojavlja bolečina, glavobol, napetost, slaba prekrvavitev in še več. Blazina oddaja vročino približno 30 minut (lahko tudi dlje). To je tudi čas, ki ga zdravstveni strokovnjaki priporočajo za toplotne terapije. V Evropi se v medicinske namene taki grelniki uporabljajo že več let.

Kako jo naredite doma?

Zbirajte koščice v posodi in ko bo dovolj za blazino (cc 1kg) jih stresite v posodo s hladno vodo, ter kar se da večkrat operite in zamenjajte vodo, da odstranete ostanke češnjeve kaše. Nato jih vsujte v vodo in kuhajte približno 15 minut ter vmes večkrat premešajte. Po 15 minutah še enkrat večkrat operite z hladno vodo (da se odstrani vsa kaša). Na koncu jih osušite z brisačo in po želji dehidrirate v pečici. Ko jih posušite jih lahko shranite v vrečko, dokler ne boste pripravili vaše grelne blazine. (vir http://www.naravni-zaklad.si/novice/cesnjeve-koscice.html)

Pri nas doma blazina dela čudeže. Ko najmlajši otrok kašlja, jo pogrejem v pečici in toplo (ne vroče!) položim na prsni koš.

 

 

 

 

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja