Kljub ljubiteljev solat

Rukola s čičeriko in jajcem

Od na dan 23. marca 2014

Sestavine:

1 manjša skleda oprane rukole

1 skodelica kuhane čičerike

2 žlici opraženega soljenega sezama

ščep čilija v prahu

2 kuhani jajci

ekstra deviško oljčno olje Costa d’Oro

jabolčni kis Renški hram ali limonin sok Salatina

sol po potrebi

Priprava: 

  1. V skledo položimo oprano rukolo.
  2. Prelijemo z oljem Costa d’Oro in kisom Renški hram in rahlo premešamo.
  3. Jajci razrežemo na rezine in položimo na rukolo.
  4. Soljen pražen sezam potresemo po čičeriki in skodelico rahlo pretresemo, da se premeša in sezam oprime čičerike. Če imamo radi pikantno, primešamo še čili v prahu.
  5. Čičeriko porazdelimo po rukoli in jajcih.
  6. Po želji dodatno prelijemo z oljem in kisom, ni pa potrebno.

Še lepše je, če solato porazdelimo po krožnikih, namesto da postrežemo v skledi. Sploh če želimo, da jedci ne morejo izbirati, česa bodo pojedli več.

rukolatheonečičerikato

Kako pripravimo opražen soljen sezam?

Priporočamo, da uporabite sezam v luščini, to je sezam, ki je temneje rjave barve od oluščenega sezama. Neoluščen sezam vsebuje veliko več kalcija kot oluščen, poleg tega je manj verjetnosti, da kupimo sezam, katerega olja oksidirajo in se nagibajo k razpadu.

Sezam in sol stresemo v globjo ponev. Na 1 žličko soli dodamo 10 do 12 žličk sezama in segrevamo toliko, da sezam začne poskakovati. Da preprečimo, da nam semena skačejo iz ponve, jo stresamo. Ko se iz ponve prične kaditi in sezam malo potemni, je opražen. Po želji opražen sezam stresemo v terilnik in del semen zdrobimo. Tako dobimo gomasio. Za več informacij o tem okusnem posipu glej: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/17A90F12B6C561F2C1257259004806ED?OpenDocument

Kako pravilno kuhamo čičeriko?

Čičeriko namočimo za 18 ur. Vodo odlijemo in segrevamo do vrenja. Vodo ponovno odlijemo in prilijemo novo. Dodamo lovorove liste (približno 3 na 500 g čičerike) in kuhamo uro in pol. Če uporabimo lonec na zvišan pritisk, bomo skuhali v pol ure. S takim načinom kuhanja se izognemo glasni prebavi, saj je taka čičerika lažje prebavljiva. Čičerike skoraj ne moremo razkuhati, zato je primerna za vse, ki niso vešči kuhanja fižola. Priporočamo, da skuhamo več čičerike in jo porazdelimo po skodelicah ter zamrznemo za trenutke, ko ni časa za kuho. Zamrznjeno prelijemo z vročo vodo in čičerika se hitro odtali.

čičerikassezamom

Kako pravilno kuhamo jajca?

Za kuhanje uporabimo starejša jajca. Sveža jajca se slabo lupijo. Če moramo uporabiti sveža, vodi za kuhanje dodamo sol. Da preprečimo pokanje jajc, posebej večjih, katerih lupina je tanjša, konico jajca preluknjamo z iglo. S tem tudi olajšamo lupljenje jajc.

Jajca kuhamo na sledeč način. Položimo jih v hladno vodo. Vode naj bo toliko, da za debelino prsta prekrije jajca. Segrevamo do vrenja in odstavimo od ognja. Pokrijemo s pokrovko in pustimo stati 15 minut. Če hočemo, da se bodo odlično lupila, jih poberemo iz vroče vode in preložimo v hladno vodo, v katero smo stresli nekaj ledenih kock. Če želimo, da se popolnoma ohladijo, jih pustimo stati 2 uri. Če jih bomo porabili tako, da ni potrebno, da se lepo režejo, jih seveda lahko uporabimo prej. Čas ohlajanja skrajšamo tudi tako, da jajce, preden ga položimo v hladno vodo, rahlo otolčemo, da lupina poči.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja