Kljub ljubiteljev solat

RDEČA PESA

Od na dan 22. oktobra 2014

Koren rdeče pese je bogat z vitaminom C, nadzemni del pa je odličen vir vitamina A. Pesa vsebuje tudi veliko folatov, pa tudi topne in netopne vlaknine in več antioksidantov, železa, kalija in folne kisline.

Pesa je med najsladkejšimi zelenjavami, saj vsebuje celo več sladkorja kot korenje ali koruza. V rdeči pesi ni več sladkorja kot 10 %, v sladkorni pa ga je navadno med 15 do 20 %.

Rdečo peso lahko skuhamo in jemo kot krompir ali repo. Užitni so tudi listi pese, ki se jih uporablja v ‘pesinih sarmah’, kar je podobno sarmam iz zelja.

Pesa lahko tako kot ohrovt, špinača, korenje in repa vsebuje veliko nitratov, zato z njo ne bi smeli hraniti otrok, mlajših od 6 mesecev.

 

Iz starih ljudskih receptov:

  • Nastrgamo peso in sproti iztiskamo dnevno svež sok iz surovih gomoljev. Spijemo ga na tešče oziroma na prazen želodec z nekaj vode. Iz enega kilograma surove rdeče pese dobimo do pol litra soka. Odrasli lahko popijemo največ pol litra soka surove rdeče pese na dan, dva meseca brez prekinitve. Za mlade do 20 let se priporoča največ 3 decilitre soka dnevno, dva meseca brez prekinitve, za otroke do 15 let 2 decilitra ter za otroke do 10 let 1,5 decilitra.
  • Proti slabokrvnosti dlje časa pijemo sok iz enakih delov sveže pese in jabolk. Uživamo ga po požirkih čez dan, najmanj pol litra vsak dan. Dobrodejen je tudi sok iz enakih delov pese, korenja in špinače, ki ga pijemo vsak dan.
  • Za zbijanje vročine popijemo četrt litra soka iz pese in štirih limon na dan. Uživamo ga pogosto po požirkih.
  • Proti tumorju in nekaterim hujšim obolenjem pijemo vsak dan najmanj pol litra soka iz sveže pese. Ko se stanje v organizmu zboljša, zmanjšamo količino soka.
  • Proti začetku in razvoju raka jemo vsak dan svežo peso ali popijemo svež pesni sok.
  • Kot preventivo proti prehladu, virusnim obolenjem, radioaktivnemu sevanju in nizkemu krvnemu tlaku vsak dan uživamo pesni sok ali jemo solato iz pese. Še bolje, če ji dodamo še peteršilj, zeleno ali nastrgana jabolka.
  • Proti aterosklerozi in za upočasnitev staranja pa čim dlje pijemo sok iz sveže pese, ki ga dobimo tako, da peso olupimo, na drobno naribamo, prelijemo z limoninim sokom in medom, pustimo nekaj časa stati, nato pa izcedimo sok in pijemo po požirkih.
  • Za krepitev in čiščenje krvi narežemo dva šopka mladih pesinih listov in šopek peteršilja, prevremo za 15 minut, vmes pa dodajamo nekaj nasekljanega česna, čebule, naribanega korenja, peteršiljevega korena, manjšega gomolja zelene ter na drobno naribane 3–4 surove rdeče pese do velikosti pomaranče. Vse to na koncu prelijemo z žličko olja in limoninim sokom, premešamo in odstavimo od štedilnika. Tako pripravljeno juho jemo dvakrat na dan.

Vir starih ljudskih receptov: http://www.dr-flis.si/Rdeca_pesa

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja