Kljub ljubiteljev solat

BRSTIČNI OHROVT

Od na dan 26. avgusta 2014

Brstični ohrovt (imenovan tudi bruseljski, kjer je bil pred cca 100 leti vzgojen) spada v skupino kapusnic, kamor sodi tudi zelje (Brassica oleracea). Goji se zaradi svojih užitnih popkov. V Sloveniji ga imenujemo tudi popčar. Zelena zelenjava meri v povprečju od 2,5 – 4 cm v premeru , podobna je  miniaturni zeljni glavi.

Ohrovt in druge kapusnice so tudi vir mdol-3-karbinol-a, kemične spojine, ki pospešuje obnovo DNA v celicah in za katero se dozdeva, da blokira rast rakavih celic.  Vsebuje različne antioksidante ter indole in je izvrsten vir hranilnih snovi.

Tiamin (B1), mangan, folna kislina (B4), kalij in vitamin C so v velikih količinah prisotni v brstičnem ohrovtu.

Brstični ohrovt pomaga proti utrujenosti in nezmožnosti za delo, skrbi za duhovno svežino in sposobnost koncentracije, pospešuje nastajanje krvi in s tem zboljšuje preskrbo celic s kisikom, pospešuje rast celic, skrbi za krepka vezivna tkiva, lase naredi bleščeče in kožo mehko, izboljša razpoloženje, odvaja vodo in pomaga pri hujšanju, čisti črevesje in odpravlja zaprtost, skrbi za večjo vitalnost in življenjsko moč, krepi imunski sistem.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja