Kljub ljubiteljev solat

10 načinov za popestritev solat

Od na dan 18. septembra 2015

Priznam, obožujem solate, jem jih vsak dan in lahko rečem, da so moja najljubša hrana. Ampak tipična solata, vsak dan? To pa lahko postane malce dolgočasno. Monotonost rešujem s tem, da vsake toliko časa solati dodam kakšno novo sestavino, se poigram z barvami, z različnimi kombinacijami tekstur, pa še kaj bi se našlo.

Tu je 10 načinov, da bo vaša solata zvezda mize:

1. Zmešajte različne vrste solat

Namesto standardne zelene solate, lahko poskusite z mešanico endivje, motovilca, rukole, radiča oz. karkoli vam srce poželi. Sprememba bo takoj očitna in vsak grižljaj bo malce drugačen.

2. Uporabite različne teksture

Združite različne teksture. Mehka solata, hrustljavi oreški, kremast avokado in vodeni koščki sadja. Tu bo vsak grižljaj kar precej drugačen.

3. Ustvarite mavrico

Zakaj bi bila solata vedno samo zelena?  To ni zabavno! Solati dodajte zelenjavo in sadje iz celotnega barvnega spektra, kot so rdeča pesa, korenček, koruza, jagode, oranžna ali rumena paprika, artičoke, olive,… S tem solata ne bo samo bolj mikavno izgledala, vsebovala bo tudi več različnih hranil.

4. Pripravite kreativen preliv

Zanimiv solatni preliv lahko vašo solato ponese na naslednji nivo. Poskusite pripraviti kakšen preliv z mešanico različnih olj (orehovo olje, čilijevo olje,…)  in kisov (balzamični jagodni kis, jabolčni kis z medom,…). Lahko pa ste še bolj kreativni s pripravo različnih kremastih, jogurtovih ali sadnih prelivov. Receptov je ogromno.

5. Združite hladne in tople sestavine

Solata ne rabi biti hladna jed. Po vrhu hladne solate potresite s pečenimi piščančjimi trakci, tofujem ali karamelizirano čebulo. Toplo-hladna solata se še posebej prileže kot večerja.

6. Posladkajte solato

Da ne bo solata ves čas samo kisla lahko po solati potresete s suhim ali svežim sadjem. Priporočam suhe brusnice, majhne koščke mandarine ali pa jagode.

7.  Ne pozabite na beljakovine

Za bogat beljakovinski obrok vrzite v solato fižol ali tofu.

8. Solati dodajte malo ognjevitosti

Malce limoninega soka ali pa nekaj sesekljane zelene čebule resnično zaokroži okus solate.

9. Ne bojte se maščob

Z dodatkom zdravih maščob kot so oreščki in avokado, bo vaša solata bolj polna, bolj okusna in tudi bolk hranljiva.

10. Poskusite sveža zelišča

Dodajte malce mlete bazilike, žajblja, timijana ali katerega koli vašega najljubšega zelišča v solato ali v preliv. Zagotovo boste zelo prijetno presenečeni.

 

Kako si pa vi najraje popestrite solato? Pustite komentar, zelo rada bi slišala vaše ideje!

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja