Kljub ljubiteljev solat

Zelena solata s pikantnimi cvetovi

Od na dan 1. julija 2014

Sestavine:

1 glava zelene solate
nekaj cvetov kapucinke
nekaj cvetov rukole
nekaj cvetov ognjiča
nekaj cvetov bazilike
nekaj cvetov timijana
nekaj cvetov drobnjaka
3 trdo kuhana jajca

Preliv:

3 žlice bučnega olja
3 žlice balzamičnega kisa Renški hram
neprečiščena sol

Priprava:

Solato očistimo in razrežemo na željene pramene ali krpice. Dobro je, če imamo pri roki keramični nož, saj naj bi solata manj oksidirala. Nekateri solato zato raje natrgajo. Bolje je, če operemo cele liste in ne namočimo v vodo že razrezanih, saj se v vodo raztapljajo minerali in vitamini. Če ima solata uši ali podobne škodljivce jo za par minut namočimo v vodi, ki ji dodamo malo sode bikarbone (približno 1 žličko na 2 l vode).

Očiščeno in narezano solato razporedimo po krožnikih ali stresemo v skledo. Jajca olupimo, razrežemo in razporedimo po krožnikih. Dekorativno razporedimo cvetke. Pri ognjiču uporabimo le cvetne lističe.

Solata bo še okusnejša, če bomo dodali še malo špinače, rukole, v poletnem času mlade lističe rdeče pese, jeseni pa mlade poganjke azijske listne mešanice. Gre za rastline iz rodu križnic in so po okusu malce sorodne rukoli ali kitajskemu kapusu (zelju).

Za preliv uporabimo bučno olje, balzamični kis Renški hram, ki se poveže s sladkimi cvetov in sol. Vse zmešamo in prelijemo po solati. Najbolje pa je, da si vsak jedec prelije solato sam.

 

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja