Kljub ljubiteljev solat

Vitamini za zimske dni

Od na dan 16. februarja 2015

Zima je čas, ko ljudje navadno zmanjšamo vnos vitaminov v naš organizem. Delno tudi zato, ker pozimi prisegamo na tople jedi, na žlico, ki nas ogrejejo, ne dajejo pa toliko vitaminov, kot nam jih sveža zelenjava in sadje.

Zanimivo pa je, da ob prvih znakih prehlada, najprej posežemo po citrusih, ki so bogati z vitaminom C, ki je pomemben za naš organizem, saj v primeru gripe in prehlada vpliva na čas in intenzivnost simptomov tako, da jo zmanjšuje. Vendar je pomembno, da v zimskem času našemu organizmu nudimo tudi druge vitamine in minerale, ki so pomembne za njegovo delovanje. Hkrati pa je pomemben antioksidant. Najdemo ga v citrusih, kiviju, jagodah, zeleni zelenjavi (zelje, ohrovt , grah)

Železo je klučnega pomena pri tvorbi rdečih krvnih telesc, ki po našem organizmu prenašajo kisik. Uživanje železa je pomembno za nivo energije, vitalnost,.. Glavni vir železa so rdeče meso, žitarice, jajca, leča in suho sadje. Če ga uživamo skupaj z vitaminom C si zagotovimo boljšo absorbcijo.

Vitamin E je antioksidant, ki ščiti celično membrano pred poškodbami. Najdemo ga v zeleni listnati zelenjavi (ohrovt, špinača, zelje), oreščkih in oljih.

Vitamin D je malce nenavaden vitamin, saj ga, za razliko od ostalih, največ dobimo z izpostavitvijo soncu. Ker je le te v zimskem času, ko je sonca manj, mi pa smo omejeni na pisarne in druge prosore, je še toliko bolj pomembno, da si privoščimo hrano, ki nam ga zagotavlja – mlečni izdelki, losos, sardine, margarina, jajca.

 

Poleg zgoraj navedenega v moji zimski zalogi nikoli ne manjka česen (preventiva, močan antioksidant in ‘naravni antibiotik’), granatno jabolko, ker ga obožujem in mi sladka solate v zrncih ali v obliki polivk in seveda ingver, ki ga uživam v polivkah, prekuhanega kot čaj ali ingverjevo vodo.

Poleg zgoraj omenjenih, z vnosom svežega sadja in zelenjave, v naš organizem vnašamo še ostale vitamine in minerale, ki nam ob uravnoteženm uživanju pomagajo, da prebrodimo zimo brez ležanja.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja