Kljub ljubiteljev solat

Solata iz stročjega fižola, kopra in mladega sira

Od na dan 19. junija 2014

Sestavine:

1 skleda stročjega fižola
100 g mladega sira ali feta

Preliv:

1 poganjek kopra
1 poganjek peteršilja
2 stroka česna (po želji)
3 žlice olja nevtralnega okusa (repično ali mandljevo)
1 žlica jabolčnega kisa Renški hram ali limetinega soka
sveže mlet poper

Stročji fižol očistimo. Odrežemo konice in ga po želji razrežemo. Skuhamo nad paro. Tekočino odlijemo in shladimo s pomočjo ledene vode. V na hitro ohlajenem fižolu ostane največ učinkovin. Solimo. Mlad sir razrežemo na kockice ali pramene. Koper, peteršilj in česen sesekljamo ter stresemo v solatno skledo. Dodamo olje, limetin sok in poper ter vse premešamo. Zdaj dodamo še kuhan stročji fižol in premešamo.

Solato lahko pripravimo tudi vnaprej in je idealna ter izdatna solata za poletne piknike.

Razlika med limono in limeto:
Limona je sredozemska rastlina, limeta pa subtropska. Gojijo jo v Mehiki, Floridi, Indiji. Limeta ima tanjšo lupino in nima pečk. Je bolj sočna od limone in manj izrazito kisla. Če želimo bolj prefinjeno aromo, uporabimo limeto, sicer bo limona povsem v redu.

O stročjem fižolu:

Sorte

Obstaja veliko sort stročjega fižola. Najprej je na voljo nizek stročji fižol, kasneje še visok. Stroki so lahko lahko ploščati ali okrogli v prerezu. Nekateri prisegajo na rumenega, drugi zelenega in tretji vijoličnega. Žal se vijolična barva med kuho izgubi in fižol je vijolično sivo zelene barve.

Preganjanje uši

Če fižol gojimo v domačem vrtu ali skledi, ga obtrgujmo sproti, da vzpodbudimo ponovno cvetenje. Če so nam fižol napadle uši, ga posujmo s pepelom, zalivajmo 3 dni zapored s 24 ur namočenimi koprivami ali se oskrbimo z naravnim pripravkom za zatiranje uši. Prekomeren napad uši nam lahko uniči pridelek.
Skladiščenje in kuhanje

Fižol lahko zavitega v papirnato vrečo nekaj dni pustimo v hladilniku, a pazimo, da ga poberemo na dan za plod po Setvenem priročniku Marije Thun. Če ga poberemo na druge dni, bo po dveh dneh nitast in trd. Če ga nameravamo shraniti v zamrzovalnik, to storimo čim prej po obiranju. Stročji fižol očistimo, odrežemo konice in morebitne niti in blanširamo 2 minuti v vodi pri 80 °C. Fižol ohladimo v ledeno mrzli vodi (v ta namen v zamrzovalniku hranimo zamrznjeno vodo v vrečki ali plastični posodi), odcedimo in shranimo v zamrzovalniku. Videli bomo, kako malo vrečk nastane iz veliko natrganega fižola.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja