Omega-3 maščobe
Omega-3 maščobne kisline so nujno potrebne za naš organizem. Naše telo jih ni sposobno samo proizvesti, zato jih moramo dovajati s hrano.
Ali ste vedeli, da omega-3 maščobe:
- blagodejno vplivajo na srce, možgane, razpoloženje, sklepe, kožo, imunski sistem, alergije, prebavo, metabolizem in vid,
- zmanjšujejo nevarnost diabetesa 2, nevarnost kapi in drugih možganskih okvar za 40 procentov,
- tvorijo učinkovit zaščitni ovoj pred kožnim rakom,
- Zmanjšujejo tveganje kardiovaskularnih okvar,
- Imajo terapevtski učinek na poporodno depresijo,
- zmanjšujejo verjetnost pljučnice,
- …
Omega-3 najdemo tako v hrani živalskega, kot rastlinskega izvora. Med živalski izvor spadajo ribje maščobe (tune, sardine, losos…), meso in mlečni izdelki, ribe in krilovo olje. Rastlinski viri omega-3 so alge, lan, konopljina in chia semena, lan, fižol, koruzno, sončnično in repično olje, …