Kljub ljubiteljev solat

Oljčno olje

Od na dan 18. marca 2014

Glede na vrsto tehnološkega postopka in kakovostne parametre se oljčna olja razvrščajo v naslednje kategorije in podkategorije:

1. Deviško oljčno olje

1.1. Ekstra deviško oljčno olje: oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.

1.2. Deviško oljčno olje: oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.

1.3. Lampante oljčno olje (svetilno olje): oljčno olje neprimerno za prehrano (se uporablja za tehnične namene, za uporabo v prehrambene namene ga je potrebno predelati, rafinirati).

2. Rafinirano oljčno olje: oljčno olje pridobljeno iz deviškega oljčnega olja s postopki rafinacije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi.

3. Mešanica rafiniranega in deviškega oljčnega olja: oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano oljčno olje in olje pridobljeno neposredno iz oljk.

4. Olje iz oljčnih tropin: olje pridobljeno iz oljčnih tropin s topili, glede na mešanje z rafiniranim oljem se razvršča v več podkategorij.

Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno iz sadeža – oljke izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljeno olje – oljčni sok je deviško, ker ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov (aditivov). Na osnovi senzoričnega ocenjevanja inemijske analize se razvršča v tri kakovostne kategorije (ekstra deviško, deviško in lampante oljčno olje).

ROK TRAJANJA

Oljčno olje ohrani bogato aromo 12-18 mesecev, zato je rok trajanja deviškega oljčnega olja do 18 mesecev. Kot maščobni proizvod je lahko uporaben tudi več let, izvorna sestava olja se v tem času ne bo spreminjala, spreminjale pa se bodo substance, kot so vitamini, biofenoli in vse snovi, ki dajejo olju aromo, vonj, okus in barvo. Olje s pretečenim rokom trajanja je lahko še vedno dobro za cvrtje, vendar še zdaleč ne ustreza zahtevanim kriterijem, ki veljajo za vrhunsko oljčno olje.

olive-oil2

SHRANJEVANJE OLJA

Olje hranimo v temnem prostoru in pri temperaturi od 12-15 °C. Oljčno olje je zelo občutljivo na oksidacijo z UV svetlobo, zato je bolje, da je hranjeno v temnih steklenicah. Da oljčno olje ni predolgo odprto, kupujemo olje v manjši embalaži.

(vir: http://www.arhiv.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/URSKA/

Publikacije_in_pojasnila/Kaj_mora_potrosnik_vedeti_o_oljcnem_olju.pdf)

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja