Kljub ljubiteljev solat

Mlada in stoletna čebula

Od na dan 27. marca 2014

MLADA ČEBULA

Mlada čebula včasih ni bila tako vsakdanja kot je danes. V času, ko smo bili bolj odvisni od lastne proizvodnje je bila mlada čebula zelo sezonska zelenjava. Zdaj, ko Evropa postaja vas, se tudi na področju čebule vse spreminja. Včasih smo jedli mlado čebulo toliko časa, dokler se ni preveč odebelila, zdaj pa imamo na tržišču tudi seme za mlado čebulo, pa tudi za stoletno čebulo, ki jo trgamo vse leto. Mlada čebula ima sorodnost kruhu. Jemo jo lahko skoraj z vsem, tako presno kot pečeno. Brez mlade čebule ne sme miniti noben piknik. Ravno prav močna in mila je  –  ta mlada čebula! Izkoristimo to v času, ko je na višku sezone!

Mlada čebula je ena prvih pomladnih vrtnin. Če smo porabili vse zaloge lanske čebule, je že prav, da kupujemo mlado, še zeleno, tisto, klorofilno čebulo. Če smo ponosni lastniki vrta, pa pridno redčimo pregosto posejano čebulo in obenem rahljamo zemljo. Jasno je, da ima mlada čebula veliko bolj mil okus od dozorele, temu primerno jo lahko pojemo veliko več kot kasneje, ko se odebeli. Pa še žveplovih spojin, ki se sproščanju ob rezanju, vsebuje le za vzorec.

Vsem pa mlada čebula ne »naredi dobro«. Marsikdo z občutljivejšim želodcem nekako tišči po surovi, presni čebuli, tudi mladi. Pravijo, da gre čebula z roko v roki z maščobo, zato je nepogrešljiva pri mesu z žara, posebej svinjskega z več maščobami. Sicer pa velja pravilo, več maščob, več čebule, saj le ta pomaga presnoviti maščobe.

Mlada čebula je tudi izjemno dekorativna. Tako na kolobarčke narezan snežno bel spodnji del mlade čebule povzdigne preprosto solato v izjemno mikavno jed. Spodnji, bel del čebule lahko uporabimo tudi kot običajno čebulo za praženje. Pri praženju pa bodimo prizanesljivi in pražimo na srednji temperaturi, z bučkami in korenčkom pa kar naenkrat.

Zelenega zgornjega dela čebule Ni potrebno pražiti, če pa že, le zelo na kratko.

Mlado čebulo lahko režemo na že omenjene kolobarčke, pa na pramene in še kako.

V hladilniku nam bo ostala nekaj dni. Seveda pa jo čim prej porabimo, da ne pozabimo, da jo imamo na zalogi.

Mlada čebula je zdrava, vsebuje koristno listno zelenilo klorofil, je nizkokalorična s precej minerali in vitamini. Naj postane v pomladanskih dneh vaš spremljevalec.

Če se po obedu odpravite nazaj v službo ali drugam, kjer ni prijetno imeti značilen zadah po čebuli pa kosilo namesto s sladico zaključite z vejico peteršilja.

MLADA-(STOLETNA)-ČEBULA-V-RASTI1

STOLETNA ČEBULA (domača mlada čebula) (lat. Allium fistulosum)

Predlagam, da v vrt posadite stoletno čebulo, ki je trajnica, to pomeni, da se vsako leto obnavlja. Uporabna je tudi pozimi ali zgodaj spomladi, saj hitro zažene. Lahko jo sadite tudi v korito. Dobro prenaša sonce in senco. Čebula kmalu spomladi zacveti. Tudi cvetovi so užitni in uporabni kot okras jedi. Stoletna čebula se ne more primerjati s kupljeno mlado čebulo, ki se goji prav s tem namenom, da tvori male čebulice in veliko zelene mase. Stoletna čebula nima tako izrazite čebulice, pač pa uporabimo zelene dele čebule. Naprodaj je seme stoletne čebule, vendar priporočam, da si kupimo sadiko ali dve, kar bo za domačo uporabo povsem dovolj.

PREHRANSKA VREDNOST

http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2509/2

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja