Kljub ljubiteljev solat

Kurkuma

Od na dan 23. aprila 2014

Če želimo doseči rumeno barvo, obarvamo s prahom kurkume. Kurkuma jedi obarva bolj citronasto rumeno, ne oranžno, zato pazimo, da ne bomo jedcev z barvo jedi odvrnili od užitka. Z malo prahu rdeče paprike pa omako obarvamo bolj oranžno.

Prah kurkume dobijo z mletjem korenike ingverju podobne oblike. Vonj rahlo spominja na ingver, citruse. Okus je rahlo grenak in kisel, rahlo pikanten, včasih sploh ne zaznaven.

Dobro zaprt suh prah kurkume se ohrani več kot dve leti. Alleppey in Madras sta najboljši sorti indijskih kurkum. Prvi ima več esencialnih olj in kukurmina (rumeno barvilo in zaščitna snov), posledično je prah temnejše barve z bolj izrazitim okusom.

Prah pripravijo tako, da gomolje očistijo in jih poparijo toliko, da prenehajo z rastjo. Gomolje posušijo na soncu. Nato jih očistijo in zmeljejo.

Kukruma je precej cenena začimba, ki je nadomestila dragocen žafran. Celo ime je dobila po arabski besedi za žafran »kurkum«.

Danes v živilski industriji kurkumo uporabljajo v za obarvanje mariniranih proizvodov, juh, margarine, masla, sira, sadnih pijač in likerjev. Obarvamo lahko razne omake. Vmešamo jo lahko v solatne prelive, namaze, dodamo enolončnicam in raznim omakam k jedem.

Mešanica začimb kari dolguje svojo rumeno barvo prav kurkumi. V kariju je okrog 1/5 kurkume.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja