Kljub ljubiteljev solat

Jajčevci

Od na dan 23. marca 2014

V temno vijoličnem in lesketajočem plodu jajčevcev oziroma melancan se poleg slastne vrtnine skrivajo dobre prehranske lastnosti tega živila. Odlikujejo ga antioksidativne lastnosti poleg tega pa lahko pripomore k zmanjšanju škodljivega učinka mastne hrane, kadar se pregrešite z njo.

V jajčevcih so odkrili klorogensko kislino, ki je prevladujoča fenolna komponenta v jajčevcih. Fenolne spojine so poznane kot odlični antioksidanti in zaščitni faktorji proti kopičenju prostih radikalov v telesu. Jajčevci v svoji lupini vsebujejo tudi močan antioksidant nasunin, ki prav tako sodi med flavonoide in daje jajčevcem značilno vijolično barvo. Nasunin je po nekaterih raziskavah odgovoren tudi za možnost vezave holesterola v krvi in s tem zmanjšanje njegove koncentracije v krvi. Na ta način jajčevci lahko pomagajo pri zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja in zmanjšajo nekatere

Jajčevci so tudi dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo ter mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem. Kalij in natrij v jajčevcih, dajeta tudi blago diuretične lastnosti. Lupina vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin) zato jajčevcev ne lupimo. Grenčine v soku jajčevcev pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja