Kljub ljubiteljev solat

Jabolka

Od na dan 30. septembra 2014

Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev. Danes poznamo veliko sort jabolk, po nekaterih podatkih celo več kot dvajset tisoč. Najboljše sorte jablan, ki jih danes najdemo v Evropi, so nastale z mutiranjem in križanjem jablan v Severni Ameriki in v Avstraliji.

Tako kot sorte so jabolka različna tudi po starosti, okusu, barvi in čvrstosti. Izbirate lahko med starejšimi in novejšimi sortami.

Tako lahko med različnimi kiselkastimi, sladkimi, hrustljavimi, kašnatimi, sočnimi in aromatičnimi okusi jabolka izbiramo tudi po barvi. Med njimi najdemo vse od zelene, rumene, škrlatno oranžne, temno rdeče do skoraj vijolične barve.

Jabolka so pomembno sadje v prehrani raznih narodov, saj je sveže jabolko idealna zdrava hrana, lahko pa je tudi okusna in sočna obogatitev katerekoli jedi, tudi solate. Vsebuje veliko vode, zato nas jabolko odžeja, naravni sladkor, ki je v njem, pa nam daje energijo. Pomembni so tudi vitamini in vlaknine.

 

Jabolka so tudi vir flavonoidov, snovi, ki učinkujejo v človekovem telesu kot antioksidanti, to pomeni, da razgrajujejo nevarne proste radikale in ugodno vplivajo na zdravje.

Jabolka niso posebno bogata z vitaminom C (7,5 mg na kos. v pomaranči ga je 10-krat več). Zato pa so bogatejša od pomaranče z vitaminom F. ki je posebno pomemben antioksidant za razgrajevanje maščob in brani membrane naših celic pred pogubnim delovanjem prostih radikalov.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja