Kljub ljubiteljev solat

Grški jogurt

Od na dan 27. marca 2014

Grški jogurt tudi pri nas postaja vse bolj popularen. Razlika med običajnim jogurtom in grškim je v gostoti in posledično tudi okusu. Ko pripravljamo običajen jogurt je dovolj, da toplo mleko zmešamo s kulturo jogurta in pustimo na toplem, da se bakterije pojedo sladkorje iz mleka in povzročijo zgoščevanje mleka. Grški jogurt pa po končanem sirjenju še segrejejo toliko, da se začne odcejati sirotka. Zato je bolj gost, kremast in smetanast, skoraj podoben mlademu siru, a še vedno z okusom jogurta. Pozor za vse, ki se maščob želijo ogniti.

Grški jogurt vsebuje do 10 odstotkov maščob (pri nas jogurt vsebuje največ 3,5 odstotkov maščob). Prvotno so ga izdelovali iz ovčjega mleka, danes pa je narejen tudi iz kravjega mleka ali mešanice kravjega in ovčjega mleka.

Grški jogurt je bogat vir kalcija, probiotikov in beljakovin, vsebuje pa tudi manj sladkorja kot navadni jogurt a več maščob.

Če želite, se ga lahko lotite doma.

Ker je jogurt tako masten, se pri segrevanju ne sesiri, zato je zelo primeren dodatek juham in omakam namesto kisle smetane. Zaradi bogatega okusa in gostote idealno obogati okusne solate.

PRIPRAVA DOMAČEGA JOGURTA

Za pripravo domačega jogurta mleko po želji prekuhamo ali pasteriziramo, torej segrejemo na 74 °C, ni pa potrebno. Če smo prepričani, da je mleko higiensko neoporečno, prekuhavanje ni smisleno, saj v tme primeru uničimo vse encime.

Pasterizirano mleko ohladimo na približno 25°C, dodamo 2% (1 žlico/1 l mleka) jogurta iz kozarčka in pri temperaturi 35°( v pečici ali aparatu za pripravo sladoleda)  pustimo 8 ur oziroma tako dolgo, da zaradi prisotnosti mlečnokislinskih bakterij poteče mlečno kislinsko vrenje ali fermentacija, pri čemer se mlečni sladkor laktoza spremeni v mlečno kislino. Poleg tega nastajajo tudi aromatske snovi, ki dajo značilen okus.

Nato jogurt postavimo v hladilnik, kjer še zori in se razvije pravi okus.

PRIPRAVA GRŠKEGA JOGURTA IZ KLASIČNEGA NAVADNEGA JOGURTA

Na skledo namestimo cedilo. Če je cedilo zelo gosto, gaza ne bo potrebna, sicer pa cedilo prekrijemo z gazo ali drugo redko tkanino (stara zavesa, mreža za muhe. Nato v cedilo stresemo jogurt in pustimo, da se jogurt približno dve do tri ure odceja. Malce premešamo in pustimo še dve uri. Odcejene tekočine (sirotke) ne zavržemo. Lahko jo spijemo ali dodamo pri pripravi peciv, palačink, kruha.

Morda pa je najenostavneje, da skledo s cedilom postavimo v hladilnik čez noč. A pazimo, da se ne navzamem vonjav hladilnika…

Jogurt nato iz cedila predevamo v kozarčke, ki jih tesno zapremo in shranimo v hladilnik ali takoj uporabimo.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja