Kljub ljubiteljev solat

Granatno jabolko

Od na dan 15. septembra 2014

Granatno jabolko (lat. Punica granatum) je hrustljav, sočen sadež živo rdeče barve, mamljiv že na prvi pogled. Čeprav je njegova uporaba znana že od Perzije in Grčije, pa je pri nas postal prepoznaven sadež komaj v prejšnjem stoletju. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje se vse več uporablja v prehrani.

50% mase celotnega sadeža so zrnca od česa je 10% semen. Zrnca so bele do temno rdeče barve, skorja pa rumena do vijolična, prevladujeta pa rdeča in roza barva. Celoten sadež je zgrajen iz 85% vode. Vsebuje visoko koncentracijo polifenolov, predvsem taninov, ki mu dajejo grenkast okus. Sok granatnega jabolka ima večjo antioksidativno učinkovitost v primerjavi z rdečim vinom, aksorbinsko kislino (vit. C), sokom grozdja, borovnic, brusnic in agrumov. Je vir vitamina C; že 100 ml soka pokrije 16% dnevnih potreb vitamina C pri odraslih. Dokaj visoka je tudi vsebnosti vitaminov B kompleksa. Semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo pa tudi rastlinske hormone – sterole.

Granatno jabolko je pomemben sadež predvsem zaradi močnega antioksidativnega in protivnetnega učinka. Deluje proti raku, ter preprečuje predvsem raka prostate in raka na dojki. Pozitivno deluje na diabetes z uravnavanjem ravni glukoze v krvi, ter sodeluje pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in ateroskleroze tako, da zmanjša vsebnost LDL holesterola v krvi. Granatno jabolko je zanimivo tudi zaradi zdravilnih učinkov na kožo in ustno votlino. Olje iz semen pomaga pri regeneraciji kože ter jo ščiti proti UVA in UVB žarkom. Zaradi antimikrobnega učinka deluje proti bakterijam v ustih ter tako pomaga preprečevati karies. Preventivno deluje tudi proti drugim boleznim ustne votline, kot je npr. vnetje desni.
Vsebost rastlinskih hormonov pomaga pri izboljšanju kvalitete sperme in erektilnih sposobnosti pri moških.

V prehrani se granatno jabolko večinoma uživa kot svež sadež. Uporablja se tudi za izdelavo svežega soka, sirupa in džema in kot dodatek solatam ali sladicam. V Indijski kuhinji se semena uporabljajo tudi kot začimba.

Zaradi kompleksne zgradbe sadeža, lahko lupljenje predstavlja problem. Preprosto ga lahko olupimo na naslednji način: najprej odstranimo spodnji in zgornji del skorje. Izrežemo celoten sadež na štiri kose ter položimo vse skupaj v posodo z vodo. Ročno ločimo zrnca od olupka. Olupki so lahki ter se obdržijo na površini vode, zrnca pa padejo na dno. Na koncu poberemo lupine s površine vode, ostalo vsebino pa precedimo. Na ta način enostavno pridobimo olupljena zrnca granatnega jabolka.

 

 

Vir: http://www.nutris.org/prehrana/zivila-meseca/jesen/101-granatno-jabolko.html

 

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja