Kljub ljubiteljev solat

Bučke

Od na dan 26. avgusta 2014

Bučke in buče so poleti zelo priljubljena hrana, poznamo pa jih kar nekaj različnih vrst. Tiste oranžne rastejo in zorijo pozneje kot te ljubke, podolgovate zelene bučke, ki izvirajo iz orjaških buč, ki so doma v Južni Ameriki, Mehiki in Zahodni Indiji. Bučke kulinarično obravnavamo kot zelenjavo, botanično gledano pa so nedozorelo sadje, saj so pravzaprav otekli jajčniki bučkinega cveta.

Bučke naj bi bile sorodnice tako melone kot kumarice.

V dolžino lahko zrastejo tudi do enega metra in so lahko temno ali pa svetlo zelene. V Mehiki za juhe uporabljajo cvet bučke. Rastlina ima namreč moški in ženski cvet in oba sta užitna. Cvetove lahko jemo na približno enake načine kot plodove, lahko jih cvremo, popečemo, kuhamo itd. Pred tem moškemu cvetu odstranimo prašnike, ženskemu pa pestič.

Bučke so izreden vir antioksidantov- karotenoidov. Poleg tega pa vsebujejo še  lutein, zeaksantin ter beta kriptoksantin (trije ključni karotenoidi za zdravje).  Olupek in koža bučk sta še posebej bogata z antioksidanti, zato vam priporočamo, da jih ne lupite, hkrati pa ravno zato nakupujte najbolj ekološko vzgajane ali jih celo vzgajajte sami!

100 g bučk vsebuje v povprečju le 17 kcal.

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja