Kljub ljubiteljev solat

Boreč – zelišča v solati

Od na dan 17. julija 2014

Poletje je čas, ko je zelenjave v izobilju. Tudi zelišč je obilo. S svojo prisotnostjo v vrtu vzpodbujajo rast drugih rastlin in jih ščitijo. Delovanje v vrtu lahko prenesemo na delovanje v našem telesu. Peteršilja lahko porabimo veliko, drobnjaka malo manj, bazilika je čudovita v paradižnikovih solatah, koperc v zeleni, uporabnost boreča šele spoznavamo, pehtrana in mete v solati nismo vajeni, v nekaterih delih sveta pa sta to dokaj osnovni začimbi. Rožmarin moramo nujno uporabljati poleti in prija k pečeni zelenjavi in še čemu.

Dodajamo jih lahko v solatni preliv ali med zelenjavo. Lahko jo stolčemo v možnarju ali drobno sesekljamo. Lahko uporabimo le kot okras, pašo za oči.

Začimbe uživamo kot piko na i. Lahko rečemo, da so duša solate. Z začimbami je naša vsakdanja solata lahko vsak dan drugačna.

Boreč

V zgodovini so boreč opisovali kot zelišče s spodobnostjo, da v ljudeh zbuja veselje, živahnost in daje korajžo. Keltsko ime borrach pomeni pogum. Rečemo lahko, da ima rahel antidepresivno delovanje, saj stimulira nadledvično žlezo. Vsebuje veliko kalcija, kalija in rudninskih soli. Zato je boreč slankast uporabljamo v neslani dieti.

Cela rastlina ima okus po kumarah.

Uporabni deli rastline

Uporabni so tako mladi listi kot cvetovi. Listi so rahlo dlakavi, zvezdasti cvetovi pa nebesno modre ali vijolične, redko bele barve. Nabiramo jih spomladi in poleti.

Cvetove uporabimo tako, da nežno ločimo cvet od zelene čaše. Oberemo jih takoj, ko se cvetovi odpro. Cvetove boreča lahko tudi kandiramo. Cvetovi niso dolgo obstojni, zato raje naberemo šopek boreča in vložimo v kozarec z vodo, sicer ovene. Druga možnost je, da cvetove damo na navlažen prtič, zapremo v posodo in shranimo v hladilnik. Tako se listi in cvetovi v hladilniku ohranijo do dva dneva.

Liste je potrebno narezati na ozke pramene, saj dlakasta povrhnjica sicer deluje neprijetno.

Kam kombiniramo boreč in s katerimi zelišči se ujema

Liste boreča kombiniramo z jogurtom ali kislo smetano in prelijemo po narezanih kumarah. Seveda pa tako liste kot cvetove jih lahko dodajamo vsem solatam.

Ujema se z zelišči: rukola, kreša, komarček, česen, meta, potočna kreša.

borec_solate

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja