Zanimiva dejstva o jajčevcih
Jajčevci so krasni na pogled in vsestranski pri pripravi. Obstaja veliko različnih dejstev o jajčevcih, zbrala sem 14 zanimivih. Katere že poznate?
1. Veliko različnih imen
Jajčevci, melancani … V tujini Brinjal (Indija), Berenjena (Španija), Eggplant (Angleščina), Patlican (Turčija) and Melanzana (Italija).
2. Različne barve
Jajčevci so lahko bele, zelene in vijolične barve z belimi črtami.
3. Družinski člani
Jajčevci spadajo v družino paradižnikov in krompirja.
4. Shranjevanje jajčevcev
Jajčevci so najbolje hraniti na hladnem, izven hladilnika.
5. Jih lahko jemo surove?
Surovih jajčevcev ni dobro uživati, saj lahko povzročijo težave z želodcem. Na Kitajskem jedo zelene variante tudi surove, vendar ne poskušajte tega doma. 🙂
6. Presenetljive vsebine
Ali ste vedeli, da je jajčevec vsebuje nikotin? Vendar le majhen delež, samo 0,01 %. Morali bi pojesti devet kilogramov jajčevcev, da bi dobili enako količino nikotina, kot ga je v eni cigareti.
7. Zelenjava ali sadje?
Jajčevec je sadje.
8. Moramo jajčevce olupiti pred kuhanjem?
Ne, samo odrežite konec.
9. Od kod prihajajo jajčevci?
Jajčevec kot rastlina prvotno prihaja iz Mjanmarja.
10. Kdaj so jajčevci prvič prišli v Evropo?
Prinesli so jih Arabci v 15. stoletju.
11. Koliko plodov raste na obrat?
110 jajčevcev na rastlino.
12. Kolikšen odstotek vode vsebuje jajčevec?
Jajčevci so sestavljeni iz 95 % vode, 50 % volumna predstavlja zrak!
13. V katerih delih sveta je jajčevec najbolj priljubljen za uporabo v kuhinji?
Azija, Turčija in Bližnji vzhod.
14. Kako velika je lahko rastlina jajčevca?
Rastlina lahko zraste do dolžine 5 – 6 metrov.