Tajine z zelenjavo in kuskusom
Solata s pridihom severnoafriške kulinarike bo popestrila vašo mizo in z vitamini poskrbela za vaše zdravje. Je kar veliko sestavin, toda je vredno. 🙂
Sestavine:
1/2 maslene buče (lahko tudi hokaido)
1 korenje
1 kumara
400 g čičerike
80 ml oljčnega olja Omega 3 Costa d’Oro
200 g kuskusa
375 ml zelenjavne jušne osnove
2 žlici limoninega soka Salatina
250 g češnjevih paradižnikov
1 rdeča čebula
1 čajna žlica mlete kumine
1 čajna žlica ingverja
1 čajna žlica kajenskega popra
1 čajna žlica cimeta
pol pesti razpolovljenih metinih listov
koriander (po okusu)
dve žlici mandljevih kosmičev
170 g omake tzatziki
Priprava:
1. Pečico segrejte na 200 °C in pekač prekrijte s papirjem za peko.
2. V veliki skledi zmešajte narezano zelenjavo – bučo, korenje, bučke, čičeriko, začimbe in 2 žlici olja. Dobro premešajte, da se zelenjava enakomerno prekrije z oljem in začimbami. Razporedite mešanico enakomerno po dnu pladnja in pecite 20 – 25 minut, do zlate barve.
3. Medtem, postavite kuskus v veliko skledo. Prelijte kuskus z jušno osnovo, pokrijte s plastično folijo in pustite stati 5 minut. Z vilico malo premešajte, da se zrnca ločijo.
4. Zmešajte skupaj limonin sok Salatina in 2 žlici olja Omega 3. Prelijte čez kuskus in premešajte. Kuskusu dodajte pečeno zelenjavo, češnjeve paradižnike, čebulo, meto in koriander.
5. Potresite z mandlji in tzatziki omako.