Kljub ljubiteljev solat

Sladka koruza

Od na dan 22. oktobra 2014

Sladka koruza je nastala iz navadne koruze, le da so poiskali sorte, ki imajo zelo dolg mladostni razvoj klasov, v mladem, mlečnem zrnju pa veliko sladkorja. Zato lahko veliko dlje trgamo storže in jih kuhamo ali pečemo. Zrno pa je bolj sladko in okusno. Koruza izvira iz Mehike, kjer naj bi jo gojili najmanj šest tisočletij. Seveda ima ta ‘prakoruza’ veliko manjše strože in z izbiro in križanji smo prišli do rastlin, kakršne poznamo danes. Sladka koruza pa je med nami vsaj že dvesto let. Zelo priljubljena je v ZDA, od koder lahko dobimo pisano paleto semena sort in tudi hibridov.

Uporabnost in zdravilnost: Pri koruzi uživamo storže z mladimi, še ne posušenimi zrni. Posušena zrna pa še vedno lahko zmeljemo v moko in gris – polento. V mladih storžih najdemo do deset odstotkov sladkorja, nekaj škroba, kar precej tudi beljakovin. Med vitamini je v mladih zrnih skupina B, rudnine in makrorudnine v sledovih. S  koruzo tako zaužijemo tudi veliko mero sončne energije. Uživamo presno, kuhano ali pečeno. Manj jo bomo predelovali, več sončnih žarkov v obliki koristnih snovi nam bo vrnila.

 

 

 

 

 

 

 

 

vir: Klub Gaia

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja