Kljub ljubiteljev solat

Pečena solata s feta sirom

Od na dan 30. julija 2014

Sestavine:

300 g češnjevih ali datljevih paradižnikov

1 manjša bučka

3 žlice praženih bučnih pečk

100 g feta sira ali mladega sira

Oljčno olje Costa d’Oro ali repično olje

sol

 

Preliv:

Oljčno olje Costa d’Oro ali repično olje

balzamični kis iz Modene Salatina

neprečiščena sol

sveže mlet poper ali čili

1 poganjek ali četrt žličke suhega rožmarina

1 poganjek peteršilja

3 lističe bazilike

 

Priprava:

Pečico ogrejemo na 200° C. Paradižnike prerežemo na polovico. Bučkam odrežemo konce in jih narežemo na kolobarčke, debele 2 do 3 mm. Vse stresemo na pladenj in prelijemo z oljem. Z rokami premešamo in damo v pečico. Pečemo 20 minut oziroma toliko, da se bučke lepo zapečejo. Na koncu solimo in posujemo s praženimi bučnimi pečkami. Če nimamo praženih, jih spražimo na suhi ponvi toliko, da zadiši. Lahko jih pražimo tudi skupaj z zelenjavo v pečici, a pazimo, da jih stresemo na suh del pladnja, ne tam, kjer se izceja sok od zelenjave.

Praktično je, če poleg spečemo še krompir, saj smo tako že na dobri poti do kosila.

Pečena zelenjava naj se ohladi, mi pa pripravimo preliv. V skodelo nalijemo olje in balzamični kis. Lahko uporabimo tudi običajnega, a k pečeni zelenjavi se zelo prilega sladko kisli okus in aroma balzamičnega kisa. Dodamo neprečiščeno sol, nameljemo poper, sesekljamo rožmarin, baziliko in peteršilj. Bazilika je ključna začimba te poletne solate. Vse zmešamo in prelijemo po pečeni zelenjavi.

Feta sir narežemo na kocke in vmešamo v solato, če nam je ljubše, pa ga le potresemo po solati. Odvisno tudi od tega, kako je čvrst.

Postrežemo. Solata lahko tudi počaka na hladnem nekaj ur in jo lahko pripravimo vnaprej.

 

Pustite sporočilo

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja