Hren
Bliža se velika noč in hren bo ponovno ena izmed nepogrešljivih jedi na mizi. Preprosto čudovito se zlije s šunko in jajci, kajne? 🙂 Ste vedeli, da je odličen tudi v solati?
Hren se odlično prilega k solati iz krompirja, korenja, rdeče pese in druge korenaste zelenjave ter tudi k avokadu. Prav tako se dobro ujema s kaprami, zeleno, drobnjakom, koprom in gorčico.
Podajam par receptov:
Hrenov namaz
Sestavine:
– 3 žlice nastrganega hrena
– 1 okusno sladko kislo kašasto jabolko
– 3 žlice kisle smetane
– 2 žlički kisa ali 1 žlička limoninega soka Salatina
Priprava: Hren in jabolka nastrgamo, ter zmešamo z ostalimi sestavinami.
Krompirjeva solata s hrenovim prelivom
Sestavine:
– 800 g kuhanega, olupljenega in narezanega ohlajenega krompirja
– file prekajene postrvi ali druge ribe po želji
– cvetki za okras (marjetice, trobentice, vijolice)
Preliv za solato:
2 žlici nastrganega hrena
2 dl jogurta žlica olja nevtralnega okusa
1 žlica sončničnih semen
1 žlica lanenih semen
1 žlica pegastega badlja (po želji)
malce soli s
esekljani cvetki vijolic
sesekljani mladi listki hrena
Priprava:
Zmeljemo sončnično in laneno seme. V skledo stresemo krompir in nanj položimo fileje ribe. Posujemo s cvetovi. Zmešamo nastrgan hren, jogurt, mleta semena, olje, sol in sesekljane cvetke ter mlade listke hrena. Prelijemo po solati in postrežemo.
Učinki hrena na telo
Presni koren hrena vsebuje kalij, baker, cink, kalcij, natrij, magnezij, železo in vitamin C. Poleg tega, da čudovito zaokroži okus jedi, naj bi hren tudi razkuževal, spodbujal prekrvavitev in prebavo ter celil. Primeren je za zdravljenje bolezni dihal ter ob infekcijskih okužbah sečil in ledvic. Korenino lahko uporabimo tudi kot obkladek, ki pomaga pri glavobolu, zobobolu, bolečinah v sklepih, zbadanju v prsih in astmi.