Hrustljava paradižnikova solata s šalotko
Za 4 osebe:
• 4 paradižniki (uporabite različne sorte in dodatno popestrite okus)
• 8 češnjevih paradižnikov
• 1 majhen šopek šalotke
• 1 rdeča čebula
• 2 žlički Kotányi timijana
• 2 žlici namenske moke
• Pribl. ¼ l rastlinskega olja, primernega za globoko cvrtje
Sestavine za preliv:
• 3 žlice jabolčnega medenega kisa Salatina
• 3 žlice olivnega olja Costa D’oro
• sol
• Kotányi beli poper mleti
• 1 žlička akacijevega medu
Priprava:
Operite paradižnik in odstranite konce stebla. Narežite jih na tanke rezine nato razporedite rezine na pladenj. Olupite in drobno sesekljajte rdečo čebulo. Narežite šalotko v obročke. Solite mini paradižnike in jih pomokajte z namensko moko, nato jih globoko ocvrite v vročem rastlinskem olju (na približno 180° C) da postanejo hrustljavi. Pustite, da se maščoba temeljito odcedi.
Zmešajte sestavine za preliv in začinite. Potresite paradižnik s timijanom, sesekljano rdečo čebulo in obroči šalotke. Pokapajte preliv čez solato in na koncu dodajte še hrustljav češnjev paradižnik.
Nasvet:
Postrezite solato z olivnim ali paradižnikovim kruhom.
Recept prispeval Kotányi Slovenija