Kumarična solata
Sestavine:
1 večja kumara
koper
Preliv:
1 dl kisle smetane
1 žlica limoninega soka Salatina
½ dl jogurta
sol
poper
1 žlica nefiltriranega oljčnega olja Il Grezzo
koper (po okusu)
Priprava:
Kumaro operemo in odstranimo konce, saj so morebiti grenki (do grenčine privede neenakomerna preskrba rastline z vodo). Če le imamo na voljo, uporabimo nož z rebrastim rezilom, da se na kumarah odtisne rebrast vzorec. Narežemo na poljubno tanke rezine in skupaj z nalomljenimi kruhki porazdelimo po krožniku.
Za preliv v kozarcu zmešamo limonin sok Salatina, smetano in jogurt, lahko pa se odločimo za grški jogurt, ki je gostejši in bolj masten. Dodamo koper in zmešamo. Začinimo s soljo, poprom in oljem.
NASVET: Potem, ko so kumare narezane, je dobro, da iz njih iztisnemo čim več vode, ker tako solata ne bo tako tekoča in mehka. To storimo tako, da položimo rezine kumar na pladenj, vzamemo drugo ploščo in jo položimo po vrhu ter malo pritisnemo. Nato jih tako pustimo v hladilniku vsaj eno uro.