Solata iz bučk, paradižnika in sira tofu
Sestavine:
1 manjša bučka
6 manjših ali 3 večji paradižniki
4 listki bazilike
1 poganjek peteršilja
2 žlici olja
1 žlica balzamičnega kisa DI VINO iz Renškega hrama
sol
2 žlici pinjol (semen borovca pinija) ali sibirskih oreščkov
Preliv:
100 g tofuja
sol
čili v prahu
približno 2 žlici vode
Za okras: cvetovi bučke
Priprava:
Bučko narežemo na tanke trakove, sodobno imenovane julienne. Bučko najprej narežemo na 4 cm dolge kose, nato pa vsakega narežemo na rezine. Rezine med prsti stisnemo in prečno narežemo na ozke trakove.
Baziliko in peteršilj sesekljamo, prelijemo z oljem, kisom in začinimo s soljo ter poprom. Prelijemo po bučkah in mariniramo 10 minut.
Paradižnik narežemo na manjše koščke in ga zmešamo z bučkami. Dodamo še pinjole, ki zaokrožijo okus solate.
Solata je lahko gotova, po želji pa jo beljakovinsko obogatimo s tofujem. V vrč nadrobimo tofu, dodamo sol, čili in toliko vode, da lahko s paličnim mešalnikom pripravimo kremasto maso. Prelijemo po solati.
Okrasimo z narezanimi cvetovi bučk. Ti so zelo nežni, zato jih narežemo tik preden jih uporabimo. Če jih prinesemo iz vrta in jih ne uporabimo takoj, jih postavimo v kozarec z vodo. Bučni cvetovi so odprti le dopoldne. Če potrebujemo veliko cvetov, nabiramo le moške, ki jih prepoznamo po daljših pecljih. Ženskega cveta se drži zasnova bučke, zato jih med seboj ne moremo zamenjati.
Komentarji [2]