Kako kalimo fižol mungo
Zelena soja / Phaseolus mungo
Lastnosti
Fižol mungo spada med metuljnice. Danes ga največ gojijo na Kitajskem, v Indiji, Maleziji in Vzhodni Afriki. V glavnem uživajo nakaljenega. Zaradi svojega osvežujoče sladkega okusa, enostavnega kaljenja in visoke vsebnosti zdravih hranil je fižol mungo prvak med kalčki.
Vsebnost v semenu:
- 25 % beljakovin
- 1,2 % maščob
- 59,6% ogljikovih hidratov
- Vitamini: A, B1, B2, niacin, B12, C, E
- Minerali: veliko kalija in fosforja, kalcij, železo, magnezij
- encimi in hormoni
Od semena do kalčka
- Metoda nakaljevanja: v kozarcu ali kalilniku
- Čas namakanja: 12 ur
- Temperatura: 21 °C
- Spiranje: 2 krat dnevno
- Žetev: po 3 dneh
- Donos: iz 1 skodelice semena dobimo 7 skodelic kalčkov
Preobrazba in množenje sestavin pri vzgoji kalčkov
Količina vode v semenu naraste iz 10,7% na 88,9%, kaljenec se približa zelenjavi. Beljakovine se med kaljenjem razgradijo v aminokisline. Ena skodelica kalčkov ima toliko vitamina A kot limona, toliko vitamina B1 kot avokado, količino vitamina B2 enega jabolka in količino C vitamina enega ananasa. Med kaljenjem se vse snovi v encimatskem procesu pretvarjajo in množijo. Vitamini in hormoni se množijo, nastajajo tudi novi. Količina holina v semenih znaša 205 mg na 100 g semen, po 4 dneh kaljenja se poveča na 250 mg. V enakem času količina vitamina E iz 2,4 mg poveča na 3,2 mg. Kompleksne organske povezave se pretvarjajo v obliko, ki jo naše telo lažje presnovi.
Posebnosti kaljenja
Fižol mungo je zelo primeren za navdušence, ki se šele spoznavajo s kaljenjem, kali brez težav in posebnosti. Po štirih dneh kaljenja se semena kalčkov obarvajo vijolično, okus postane oster, malce greni.
Komentarji [4]