Kalčki fižola mungo s sirom
Sestavine:
1 skodela kalčkov fižola mungo (zelene soje)
1 kos sira (100 g)
2 stroka česna
bučno olje
sol
sveže mlet poper
Priprava:
Kalčke fižola mungo lahko jemo tudi surove, a z blanširanjem pridobijo okus po oreščkih. Res je, da s toplotno obdelavo nad 46 °C uničimo vse encime, ki jih presna živila vsebujejo, zato se moramo sami odločiti, kakšen je naš namen. Kalčke lahko kupimo ali jih vzgojimo sami.
Če se odločimo za toplotno obdelavo kalčkov, jih stresemo v vrelo vodo in pustimo eno minuto. Nato jih odcedimo in poskusimo odstraniti zelene ovojnice v čim večji meri.
Česen olupimo in sesekljamo. Če imamo jedce, ki česna ne marajo, ga narežemo na lističe.
Kalčke stresemo v skledo in jih prelijemo z oljem in jabolčnim kisom Renški hram ter začinimo s sesekljanim česnom, soljo in poprom.
Sir narežemo na kocke, paličice ali grobo nastrgamo. Vmešamo v solato in postrežemo.
Glej: kako kalimo fižol mungo