Orehi
Orehe uvrščamo v skupino oreškov, kjer uživamo semena, bogata z maščobami, beljakovinami, vlakninami ter minerali in vitamini. Orehova jedrca lahko uživamo presna, pečena ali pražena v vrstah različnih jedi. Orehe zmeraj shranjujemo na hladnem in temnem prostoru, da ne postanejo žarki.
Medtem, ko je večina oreščkov bogata predvsem z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, vsebujejo orehi predvsem polinenasičene maščobne kisline, od tega pretežno linolno in alfa-linolensko kislino. Pri tem je zanimivo, da so mnoge študije pokazale, da pogosto uživanje orehov ni v neposredni povezavi s pridobivanjem na telesni masi.
Poleg maščob, orehova jedrca vsebujejo precej vlaknin, rastlinskih sterolov, polifenolnih spojin, ki imajo antioksidativne lastnosti, visoka pa je tudi vsebnost aminokislin arginin ter glutaminske in aspartamske kisline.