Hruške
Hruške izvirajo iz Azije, najbolje pa uspevajo v Srednji Evropi. Veljajo za sladek sadež z velikim deležem vode. Njihova uporaba je zelo raznolika.
Najbolje uspevajo v Srednji Evropi. Uvažamo jih predvsem iz Španije, Portugalske, Italije in južne Francije. Na svetu naj bi bilo več kot 5000 poimenovanih sort hrušk. Med seboj se razlikujejo po kožici, aromi in vsebnosti soka.
Ko so plodovi dovolj zreli in dobri za uživanje, jih lahko obiramo. Če nameravamo hruške shraniti, jih moramo obrati dan ali dva preden so v celoti zrele. Sicer pa obranih hrušk ne moremo shraniti za vse leto.
Hruške imajo visoko vsebnost vode, zaradi česar so hitro prebavljive. V črevesju imajo zaradi vsebnosti vlaknin čistilno funkcijo, pomagajo pa lahko tudi pri prebavnih motnjah. Vsebujejo hidroksicimetno kislino, ki deluje antioksidativno. V želodcu tudi veže nitrate in zavira pretvorbo v nitrozamine, ki so potencialne kancerogene spojine.