Domač čemažev pesto
Sestavine za pripravo čemaževega pesta
(za približno 400 ml pesta)
• 250g listov čemaža
• 80gr parmezana
• 80gr pinjol
• 100 ml olivnega olja
• 0,25 žličke soli
Postopek priprave čemaževega pesta
1. Čemaževe liste temeljito operemo in jih postavimo v posodo.
2. V ponev stresemo pinjole in jih na zmernem ognju pražimo dokler ne porumenijo. Ni potrebno dodajati olja, ni bojazni, da bi se zažgali.
3. V blender stresemo na koščke narezan parmezan in pinjole ter počasi zmeljemo vse skupaj.
4. Liste čemaža zrežemo na večje trakce in jih dodamo parmezanu in pinjolam.
5. Vse skupaj meljemo toliko časa, dokler ne dobimo lepe mase. Dodamo sol.
6. Z olivnim oljem bomo povezali vse skupaj. Zlijemo ga v blender in še nekaj časa mešamo.
7. Čemažev pesto bomo sedaj preselili v kozarce za vlaganje. S pomočjo žlice pesto dodajamo v kozarce, skoraj do vrha.
8. Na koncu dodamo na vrh kanček olivnega olja in tesno zatisnemo pokrove kozarcev.
9. Pesto lahko hranimo dolgo časa v temnem prostoru.
Nasveti za uporabo
Čemažev pesto je vsestransko uporaben. Lahko ga uporabimo kot omako za testenine ali vmešamo v rižoto. Odličen je tudi kot namaz na svežem ali popečenem kruhu. Seveda pa ga lahko uporabljamo tudi kot začimbo, s katero obogatimo številne jedi – od juhe do solate.