Solata iz pečene zelenjave
Sestavine (za 4 osebe):
200g paradižnika
2 bučki
2 papriki
1 rdeča čebula
ena žlica nefiltriranega oljčnega olja Il Grezzo
dve žlici balzamičnega kisa iz Modene Salatina
2 stroka česna
peteršilj
sol
poper
bazilika
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 200°C/180°C. Postavimo narezane paprike, bučke in čebulo v veliki pekač. V skledi zmešamo z olje, kis in nasekljan česen. Prelijemo po zelenjavi in zmešamo.
2. Pečemo 20 minut, dokler se zelenjava ne omehča. Po 10ih minutah dodamo paradižnik.
3. Vzamemo iz pečice, po okusu solimo, popramo in potresemo z baziliko ter peteršiljem.
Preliv
V skodelico nalijemo olje in balzamični kis. Lahko uporabimo tudi običajnega, a k pečeni zelenjavi se zelo prilega sladko kisli okus in aroma balzamičnega kisa. Dodamo neprečiščeno sol, nameljemo poper, sesekljamo rožmarin, baziliko in peteršilj. Bazilika je ključna začimba. Vse zmešamo in prelijemo po pečeni zelenjavi.