AVOKADO
Čeprav je tehnično sadež, ga zaradi njegovega blagega okusa uporabljamo kot zelenjavo. Avokado ponekod imenujejo aligatorjeva hruška zaradi svoje lupine, ki spominja na aligatorjevo kožo.
Nežno zeleno meso okoli velike koščice je masleno mazavo in zelo izdatno. Če je sadež zrel, lahko mehko meso z žlico postrgamo iz neužitne lupine. Sadež vsebuje okoli 20% maščob, pa vendar je lahko prebavljiv, saj vsebuje številne encime, ki pospešujejo cepljenje maščob. Bogato je zastopan tudi z vitamini, predvsem vitaminom B6, Biotinom in vitaminom E.
Avokade uporabljamo v glavnem surove. So nežnega okusa, ki rahlo spominja na oreške. Pretlačeni so primerni za omake v katere namakamo svežo zelenjavo ali čips, so pa tudi izdaten dodatek k hladnim in toplim juham.
V solatah ga uporabljamo narezanega na kocke.
Meso odprtega avokada se zaradi kisika na zraku hitro temno obarva. To preprečimo, če meso, takoj ko postrgamo, pokapaamo z malo limoninega soka.